“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Ápolási kérdések | Bethesda Gyermekkórház

Ápolási kérdések

Kisebb megbetegedések kapcsán is sok kisgyermek nagyon nyűgös, anyás lesz, azt akarja, hogy állandóan mellette legyünk. A testi kontaktust, simogatást, szeretgetést, babusgatást is fokozottan igénylik.

Szabály

Általános szabály, hogy a beteg gyermeket sohase hagyjuk egyedül. A gyermek betegsége alatt többet fekhet, aludhat, mint máskor. Sok esetben azonban bár lázas, köhög ugyanolyan virgonc, mint máskor. Nyugodtan fent lehet ilyenkor, de a játék pihentető jellegű legyen, rajzoljunk, építőkockázzunk,  társasjátékozzunk, meséljünk, stb.

Ügyeljünk arra, hogy sok folyadékot fogyasszon, sokszor kínáljuk meg teával, gyümölcslével. Lázas megbetegedés esetén ugyanis a folyadékigény nagyobb. A betegség alatt sok gyermek étvágytalanabb. Ilyenkor ne erőltessük az evést, hiszen ha egy - két napig alig eszik valamit, de a folyadékbevitel jó nem történik semmi baj. Néhány nap alatt javul az étvágya és ekkor kényeztetésünk jeléül, adhatjuk kedvenc ételeit is.
Amennyiben a gyermek hány esetleg még hasmenése is van, a folyadékbevitelt különösen forszíroznunk kell, ugyanis ilyenkor a kiszáradás veszélye nagy. Akár 10 percenként is kínáljuk meg a gyermeket néhány korty teával, gyümölcslével.

A "sokszor keveset" gyakorlattal a kiszáradást megelőzhetjük. Csecsemő, kisgyermek hasmenése esetén hasfogó adása tilos!
Ha a csecsemő, gyermek orra váladékos, életkorától függően a gondos orrszívást, - erre legalkalmasabb az orrszívó-porszívó - vagy a helyes orrfúvást szorgalmaznunk kell. A felszaporodott váladék eltávolítása nagyban javítja a közérzetet, de az alapbetegség gyógyulását is elősegítjük. Orrcsepp adásakor a gyermeket fektessük hanyatt, fejét döntsük kissé hátra, és oldalra. Lehetőleg az orrcsepp az orrsövényre jusson.

Lázcsillapítónak minden háztartásban lennie kell. Ma már inkább a bőség zavarától szenvedünk. Többféle hatóanyag-tartalmú lázcsillapító van forgalomba. A gyermek-háziorvos véleményét kérjük ki, mikor, milyen adagban adjuk a lázcsillapítót, hogyan csillapítsuk a lázat.

A mindennapi gyakorlatban az a leghelyesebb, ha a beteg gyermekkel kapcsolatos ápolási teendőket, a lázcsillapítást háziorvosunkkal már az újszülött első vizsgálata alkalmával megbeszéljük.

Kapcsolódó anyagok

A lázról és a lázcsillapításról
Szerző:

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph