“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

"Nem csak felfázás!" húgyúti fertőzések | Bethesda Gyermekkórház

Gyermekkorban a húgyúti fertőzés a légúti fertőzések után a második leggyakoribb baktérium okozta megbetegedés, ahogy az utóbbit laikusként sokszor megfázásnak az előbbit egyszerűen felfázásnak tituláljuk, és talán nem is vesszük komolyan.

A tünetek a szülő számára nem mindig felismerhetőek, a betegségnek viszont maradandó következményei is lehetnek. Ezért fontos betartani néhány egyszerű higiénés szabályt, ha pedig gyanús tüneteket észlelünk, orvoshoz fordulni és komolyan venni a kezelést.
Az orvoshoz forduló lázas gyermekek 7-10%-a húgyúti fertőzésben szenved.

A húgyúti rendszer a vesékből, a vesevezetékekből,
a húgyhólyagból és a húgycsőből
álló szervrendszer,
amelynek bármelyik részében
előfordulhat gyulladás.
Ezeket a baktériumok
vagy ritkábban, vírusok,
gombák, paraziták
által okozott
megbetegedéseket
nevezzük húgyúti fertőzésnek.

Ezt leggyakrabban az Escherichia coli nevű, normálisan a székletben is meglévő baktérium okozza. Ilyen fertőzések csecsemőkorban kisfiúknál gyakrabban fordulnak elő.

Ebben szerepet játszik az is hogy ebben az életkorban a fityma még le van tapadva, a külső húgycsőnyílás nehezebben tartható tisztán, ezért a kórokozók könnyebben megtele-pedhetnek. A későbbi életkorban a lányoknál fordul gyakrabban elő a betegség, mivel a húgycső rövidebb, tágabb, így a kórokozók felszálló fertőzés révén könnyebben feljuthatnak a húgycsőbe és a felsőbb húgyutakba.

Tünetek és diagnózis:

Csecsemőkorban a tünetek nem specifikusak, nem utalnak egyértelműen húgyúti fertőzésre. Leggyakrabban hőemelkedés vagy láz mellett bágyadtság, ingerlékenység, sápadtság, étvágytalanság és hányás jelentkezhet, a vizelet szúrós szagúvá válik.

Gyerekeknél húgyhólyaggyulladás esetén a már kialakult szobatisztaság után újbóli bevizelések jelentkezhetnek. Mindemellett gyakori, fájdalmas vizelési inger van, és sokszor csak pár csepp vizeletet tud üríteni a gyermek.
A vesemedence gyulladása esetén a gyermeknek magas láza van, bágyadt, elesett, sápadt, az érintett oldalon a derék fájdalmas, a vizelet zavaros.
A diagnózis felállításában mindenek előtt a gyermek vizsgálata és a szülő gondos kikérdezése az elsődleges.
A has vizsgálatakor húgyhólyag gyulladás esetén a hólyagtájék, a szeméremtest feletti terület nyomásra érzékeny, míg vesemedence gyulladásakor a vesetájék ütögetésre fájdalmas.
A diagnózis pontosításában a vizeletvizsgálat nyújt segítséget, amely a reggeli első vizeletből történik.
Reggel felkelés után a gyermek húgycsőnyílását alaposan szappanos vízzel le kell mosni, majd egy kifertőtlenített üvegbe kell a gyermeknek vizeletét ürítenie. Ennek a vizeletnek a laboratóriumi, üledék illetve bakteriológiai vizsgálata segít a betegség okának a feltárásában. A vizelet üledékben húgyúti fertőzés esetén sok baktérium, fehérvérsejt, vörösvértest látható. Az antibiotikus kezelés megkezdése előtt kell a vizeletet bakteriológiai vizsgálatra küldeni. Az antibiotikumok ugyanis a bakteriológiai tenyésztést jelentősen befolyásolják, az így kapott negatív lelet értékelhetetlen.

Vesemedence gyulladás gyanúja esetén vérvétel során emelkedett gyulladást jelző értékek észlelhetők. Ha a hasi ultrahang vizsgálat a vesék érintettségét igazolja, a továbbiakban egyéb kiegészítő képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet az esetleges szövődmények felderítése érdekében.

 

Kezelés:

A húgyhólyaggyulladás otthoni kezeléssel megoldható, melynek során 5-7 napos antibiotikus kezelés, bő folyadékfogyasztás, gyakori vizeletürítés javasolt.

Maradandó szövődmények A legtöbb húgyúti fertőzés
szerencsére gyorsan
és nyomtalanul gyógyul.
Néha azonban a fertőzés
krónikussá válik.
Ennek következménye lehet
a vesék károsodása,
veseelégtelenség,
magas vérnyomás,
főleg, ha a felső húgyutak
gyulladását elégtelenül kezelik.

Ezt követően az antibiotikus kezelés befejezése után ismét vizeletvizsgálat javasolt.
A vesemedence-gyulladás kezelése mindig kórházban történik, mivel ebben az esetben vénásan adott antibiotikum szükséges, általában 7-10 napig.
Nagyon fontos az ágynyugalom illetve a bő folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés, melynek segítségével meg lehet akadályozni, hogy a húgyutakban lévő baktériumok tovább szaporodjanak.
A kórházból történő elbocsátást követően az antibiotikus kezelést a beteg szájon át kapja további 4-6 héten keresztül. A hosszan tartó antibiotikus kezelés azért szükséges, hogy a húgyutakat sterilen tartsuk, és megakadályozzuk az ismételt fertőzést.
Vesemedence-gyulladáson átesett gyermekek nefrológiai gondozása a lehetséges szövődmények elkerülése miatt fontos. A gondozás során rendszeresen történik vizelet ellenőrzés, vizelettenyésztés illetve egyéb kiegészítő vizsgálatok (vérnyomásmérés, a vesék izotópos vizsgálata, hólyagfeltöltéses vizsgálat).
Visszatérő húgyúti fertőzések esetén mindenképpen ki kell vizsgálni a gyermeket, hogy milyen hajlamosító tényező (például fejlődési rendellenesség, bélférgesség, lányoknál például hüvelygyulladás) húzódik meg a háttérben.

Mire kell ügyelni?

  • Szoktassuk a gyerekeket megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztása, vizelési inger esetén pedig minél gyorsabb vizeletürítésre.
  • Fontos a higiénés rendszabályok betartása és megtanítása.
  • A kislányok vizelés alatt a lábakat tartsák minél nagyobb terpeszben, székelés után pedig a végbél területének gondos tisztítása szükséges (elölről hátrafelé).
  • Kisfiúknál az előbőr hátrahúzása vizelés előtt, csökkenti a fertőzés veszélyét. A székrekedés is hajlamosító tényező, ezért ennek megelőzése, kezelése is javasolt.
  • A hideg nem oka a fertőzésnek, de a lehűlés segíti a kórokozók elszaporodását, ezért a gyermekek öltözéke mindig az időjárásnak megfelelő legyen. A természetes anyagú alsóneműk viselése javasolt, illetve fontos a szoros ruhadarabok kerülése.
  • Strandolás után célszerű a vizes fürdőruhát - alapos mosakodás után-, szárazra cserélni.
  • Visszatérő húgyúti fertőzések esetében a habos meleg vizes fürdés helyett a lezuhanyozást válasszuk!
  • A felnőtt életre való felkészítéssel összekötve, serdülőkorú lányoknál a szexuális felvilágosításba kell belecsempészni a nemi aktus higiénés vonatkozásait, hogy aktus előtt és után tisztálkodással egybekötve, menjenek el pisilni.

 

Az írás megjelent a Képmás Magazinban

Szerző:

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph