“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

A sóbarlang és a légzőszervi betegségek | Bethesda Gyermekkórház

A sóbarlang és a légzőszervi betegségek

Sok kisgyermeknek okoznak újra meg újra különböző heveny vagy idült légzőszervi megbetegedést az érzékeny nyálkahártyái és a szakorvosok tapasztalatai szerint egyre nő az allergiában szenvedő és az asztmás gyerekek száma.

Kiegészítő kezelésként ajánlható számukra a sópára belégzésén alapuló kúra, amely ma már nemcsak a tengerpartok jótékony klímájában, távoli sóbányák hűs levegőjében érhető el, hanem egyre több helyen elérhető.

Só-terápia

A speciális só-terápiának elsősorban asztma, idült légcsőhurut, pollenek okozta allergiák esetében van jótékony hatása..
A világon számos hajdani sóbányában (például Lengyelországban, Erdélyben ) szerveznek kúrákat orvosi felügyelet mellett a betegeknek. A sóbányák gyógycélú megnyitása kiváló terápiás lehetőség. Hasonlóképpen javíthatja a betegek közérzetét a tengerparti klíma. A városokban egyre több helyen találkozunk a felirattal „Sóbarlang”, „Sóterápia”.
Miről is van szó,hogyan fejti ki kedvező hatását a sóterápia.
Lényege, hogy a sóbarlangba klímaoldat párolgása következtében, negatív ionizáció jön létre, így a légzőszervek nyálkahártyái aktiválódnak.
A sóterápia helyben is alkalmazható, kiváltva az utazást, szanatóriumi kezeléseket. A terápia természetesen az orvosi kezelést nem helyettesíti, hanem kiegészítő jellegű. Hasznossága lemérhető azon, hogy a betegek közérzete javul, kevesebb gyógyszerre van szükségük, tüneteik, a köhögésük, a nehézlégzésük enyhül. Az allergiásoknak a pollenszezon előtt egy-két hónappal már érdemes elkezdeni a kúrát. A kúra kezdetekor 10 percet ajánlott tölteni a sótéglákkal, sóoldatos párologtató edényekkel felszerelt kb. 20 fok hőmérsékletű sóbarlangban,majd ez az időtartam fokozatosan növelendő napi egy órányira. A sóbarlangokban a gyermekek játszhatnak. Két hetes kúra hatása eredményeképpen enyhül a gyerekek krónikus köhögése, oldódik, felszakadozik a nyálkahártyákra rakódott slejm, és az idült betegségek ritkábban, enyhébb formában jelentkeznek. Az allergiában, asztmában szenvedő gyerekeknél elsősorban ősszel és tavasszal alkalmazzák a kúrát, és télen a krónikus köhögést is enyhíti. Van arra is lehetőség, hogy a párologtatni kívánt sóoldatot hazavigyék. Így otthon is biztosítani lehet a tiszta, páradús levegőt: ugyanis a magas relatív páratartalom miatt létrejött aerosol cseppecskék lecsapódnak a por, füst és pollenszemcsékre, azokat leülepítik.

 

Szerző:

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph