“… Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk,...”   Róma 15,1

 

1146 Budapest, Bethesda utca 3. hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_32x.png
+36-1-920-6000
bethesda@bethesda.hu

youtube-30.png facebook-30.png
 

Híreink arhív

Bakonyszücs, te csodás! | Bethesda Gyermekkórház

Bakonyalján Pápától 16 km-re fekszik egy IV. Béla kori település, Bakonyszücs. A nem igazolt hagyomány szerint árpádházi királyunk szűcsöket telepetített le itt, akiknek hivatala az ugodi vár katonáinak kiszolgálása lett volna mindeféle gyapjú termékkel. Igaz-e, nem tudjuk, de azt tudjuk, hogy Bakonyszücs ma is szolgál. Nem katonákat, de mindenféle kórsággal küzdő gyerekeket szolgál a "Második Otthon", dr. Bakos Tóth Márta intézménye, amely eredetileg daganatos betegséggel küzdő gyermekek és családjainak rehabilitációját vállalta negyed százada. A Bethesda is így került oda, és ahogy szélesedett a kör, epilepsziás gyerekeket nevelő családoknak is menhelyet nyújt időről-időre.
Idén is lehetőséget kaptunk, hogy tíz családdal ott táborozzunk a Neurológiai Osztályunk szervezésében.
Az idő nem volt túl kegyes. Labilis légkör, azaz hol hideg, hol meleg, hol zápor, hol  derült napsütés fogadott. Előbb dideregtünk, aztámn csorgott a veríték, majd elsodort a szél, aztán állt a fülledt levegő. Estére be kellett fűteni, nappal, meg a pólót is soknak éreztük a testünkön. Szerencsére fel voltunk készülve minden időre. Vasárnap érkeztünk meg, május 7-én. A hagyomány szerint részt vettünk a misén, amely most anyák napi köszöntő műsorral is kiegészült.  Az ugodi asszonykör műsora után szem nem maradt szárazon, sőt minden anyuka kitűzőt is kapott a nap emlékére. A a közös ebéd után mindenki elfoglalta a szállását, majd a kultúrházban együtt énekeltünk és ismerkedtünk. Aztán a szülők és a gyerekek külön váltak, a gyerekek Margitka és Rozi főnővér vezetésével játszottak el bibliai történetet, a szülők Sanyi és Gyula vezetésével áttekintették az elmúlt év eseményeit, nehézségeit. Aztán együtt elvonultunk a horgász tóhoz, hogy a naplementében együtt éljük át a közösség élményét. Másnap reggel Pápára vezetett az utunk. A Várkertfürdő termál részlegében dagonyáztunk délig. Délután a  pápai Allegro Zeneművészeti Iskola tánceggyütese és zenekara adtak nekünk műsort, sőt jól megtáncoltattak bennünket is. A program után még a helyi szabadtéri játszótérre is jutott időnk a naplementéig. Kedden megint Pápára indultunk, a Kékfestő Múzeum vendégei voltunk. A csapat egyik fele a múzeumot járta be, a másik meg mintákat nyomott kendőre, aztán cseréltünk. Sajnos a nadrágok szoknyák, ingek, pólók soha nem szabadulhatnak a rákenődött indigótól. Annyi baj legyen, veszett több is Mohácsnál!  Pillanatok alatt eltelt a délelőtt. Délután  a kultúrházban közös éneklés, aztán játék, végül a ki mit tud vette kezdetét, aztán a sötétedésig szalonnasütés a kertben, és jó beszélgetések sora kezdődött kellően oldott hangulatban. Fellazult minden fegyelem: súlyos fenyegetéssel kellett ágyba hajkurászni minden gyereket, még a fürdés is elmaradt sokaknál, ha a fogak legalább már megsikáltattak a szülői parancsszóra. A legtöbb gyerek szó szerint beájult az ágyba a kései órán. De ez is olyan jó volt. Ilyen otthon nem lehetséges.
Szerda délelőtt megint különváltak a gyermekek és a szülők. A gyerekek Hanula Csordás Dóra, Magai Margitka és Kissné Rozália vezetésével, valamint Pálos Anett segítségével kézműves foglalkozást tartottak, mialatt a szülők felnőttes dolgokat beszéltek meg Németh Sanyi és Rideg Gyula közreműködésével. Elképesztően hamar eltelt ez a három és fél nap. Csak a jó íze maradt. Az az élmény, hogy összetartozunk, és alig várjuk, hogy újra találkozhassunk így közel a természethez, pár napra gondalanul örülve a létezésnek.
Köszönet az Alapítvány támogatásásért, az Otthon munkatársainak közreműködéséért, Bodó Tímea doktornőnek az orvosi háttér biztonságáért.
-rgy-

©2016 | 1146 Budapest, Bethesda utca 3. (Zugló) Tel.: +36-1-364-9020  | Design: Green-Graph